Η ψυχική ανθεκτικότητα ή η έλλειψή της αναδύεται μόνο όταν κάνει την παρουσία του ένα εμπόδιο, το άγχος ή άλλες περιβαλλοντικές απειλές. Τα ερωτήματα πολλαπλά και αλληλοσυνδεόμενα: θα ορίσει το εμπόδιο την λειτουργικότητα ή θα αξιοποιηθεί με στόχο τον εμπλουτισμό και την ωφέλεια; Πώς προχωρούμε σε διαχείριση της απειλούμενης εισβολής; Πώς την μεταβολίζουμε ως ειδικοί στους πολίτες, ως γονείς στα παιδιά μας, ως εκπαιδευτικοί στους μαθητές μας; Ως ευκαιρία για την ανάδειξη νέων δυνατοτήτων και προοπτικών;

Σε μια συστημική θεώρηση καλούμαστε όλοι μας (πολιτεία, εκκλησία, υπηρεσίες, σχολεία, σύλλογοι, κ.τ.λ.) να επανανοηματοδοτήσουμε την σημαντικότητα της πρόληψης της ψυχικής ανθεκτικότητας με γνώμονα την ψυχική υποστήριξη και ανάταση όλων. Σ’αυτό το πλαίσιο επαναπροσδιορισμού της πολυτιμότητας της πρόληψης εντάσσεται και η έκδοση του παρόντος συγγράμματος.

Με άπλετη χαρά επιλέχθηκαν ομιλίες που ακούστηκαν σε ανοικτές στο κοινό εκδηλώσεις ή άρθρα που συμπεριλήφθησαν σε πανελλήνιας εμβέλειας πύλη ψυχολογίας, με βαθύτατη ευθύνη και απέραντη ευγνωμοσύνη για την χαρά και την τιμή της πρόσκλησης και συμμετοχής σε δράσεις φορέων που καταθέτουν επί σειρά ετών απαράμμιλης αξίας ουσιαστικό έργο στην κοινότητα.  Καλούμαστε όλοι μας να προχωρήσουμε δράσεις που να έχουν  χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα σε τούτη την απαιτητική χρονική στιγμή, στην προσπάθεια προαγωγής υπαρξιακής στάσης με νόημα ζωής.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον συνοδοιπόρο στη ζωή και δημιουργικότητα μου, τα φτερά μου, τον σύζυγό μου, Σπύρο Ανθουλάκη και την έμπνευση της ζωής μου, την κόρη μου Ευαγγελία, αλλά και όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα που όλα τα χρόνια με αγκαλιάζουν με ρίζωμα και φτέρωμα εμπιστοσύνης και κατανόησης. Ας αδράξουμε κάθε καλό! (Από τον πρόλογο του βιβλίου)