"ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ"

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 ΣΤΙΣ 20:00
ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ

"ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ"

ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΤΙΤΛΟ
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ - ΑΝΘΟΥΛΑΚΗ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ - ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

https://serrelib.gr/el/ekdilosi/eisigisi-ti-einai-eytyhia

 

 

«To Δίστιγμο ανταμώνει με τις ρίζες σήμερα, οικογενειακές, φιλικές, μητέρας γης, εκπαιδευτικές, τοπικού πολιτισμού, ρίζες που συνετέλεσαν και αέναα συντελούν στην διαμόρφωση και ανάπτυξή μου. 
Οι ρίζες, το ξέρουμε, δεν φαίνονται, σ’αυτές όμως στηρίζεται το δέντρο, θα μας πει ο εθνικός ποιητής Γιάννης Ρίτσος. 
Είναι τούτη τη στιγμή που το παλιό νοηματοδοτείται ευχαριστιακά και το καινούργιο να ανταμώνει μαζί του με την πιο ελπιδοφόρα και δημιουργική μορφή του. 
Αντάμωμα στη ζωή μου με το ζεύγος της δύναμής μου, ως προς τον προσανατολισμό μας στην ζωή, τον σύζυγό μου, που επιμένει ν’αγαπάει ότι αγαπώ και να στέκεται βράχος δίπλα μου σε ότι οραματίζομαι και επιθυμώ! Αντάμωμα με την ύψιστη ευ αγγελία της ζωής μου, την κόρη μου Ευαγγελία, να με συντροφεύει με την ζωντάνια και τον ενθουσιασμό της σε όλο το ταξίδι της αναγέννησής μου μέσα από την οικογενειακή μας συνύπαρξη και συναναζήτηση. Αντάμωμα στην ζωή με την αδελφή ψυχή μου, τον αδελφό μου, Κωνσταντίνο, που το λίγο το δικό μου έρχεται να το σμιλέψει, να το διαμορφώσει στο πολύ. Αντάμωμα με το πιο τρυφερό κομμάτι της ψυχής μου, την αγαπημένη μου φίλη, Ρόζα Μπάλλα, με ρίζες σοφαδίτικες, που σηματοδοτεί την άνοιξη και τον φωτεινό ορίζοντα, μεταξένιας συνύπαρξης και συνδημιουργίας.
Το Δίστιγμο αντίδωρο στους αγαπημένους μου δασκάλους, Δημήτρη και Ελένη Καραγιάννη, παιδοψυχιάτρους, οικογενειακούς ψυχοθεραπευτές, έρχεται να φωτίσει σημεία της εκπαίδευσής μου στην οικογενειακή – υπαρξιακή ψυχοθεραπεία. 
Το Δίστιγμο ευχαριστιακά και συστημικά κείτεται και στους φιλολόγους των εφηβικών μου χρόνων, που με ενέμπευσαν και καθόρισαν σε σημαντικό βαθμό την φιλομάθεια και φιλαναγνωσία μου. Ένα ένθερμο ευχαριστώ στην Βαίτσα Πάτρα, τον Δημήτρη Κουτσώνη, την Καρολίνα Κοντού, τον Ιωάννη Μπουνέλη, και την κα Αλεξογιάννη.
Τέλος, αντάμωμα ευχαριστικό με την Κατερίνα Σταθοπούλου και με όλα τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου μας, αλλά και όλα τα προσφιλή προς εμένα πρόσωπα που είστε σήμερα κοντά μας! Αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι θύμησες και οι αναφορές, τότε κι εγώ δεν θα υπήρχα με την υπόσταση που τώρα φέρω, άρα δεν θα υπήρχε και αφορμή γιάυτό εδώ το αντάμωμα. Κι αυτό που περισσότερο η μνήμη μου θα φυλάξει είναι το αντάμωμα το αποψινό, για το οποίο σας ευχαριστώ από καρδιάς όλους!
Το δίστιγμο, τέλος, συναντά και την ευγνωμοσύνη μου για την πόλη διαμονής μου, τις Σέρρες, τα πρόσωπα και τους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια αγκαλιάζουν και στηρίζουν τις επιθυμίες και προσπάθειές μου. 
Μέσα από το Δίστιγμο προσπάθησα να ενοποιήσω τα σημεία στίξης, με την ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΙΞΗΣ στην μουσική, την αγάπη μου για το βιβλίο και το παιχνίδι, ως βασικό σημείο της εκπαίδευσής μου στην παιδοψυχιατρική και την οικογενειακή ψυχοθεραπεία…».σημείωσε η σοφαδίτισσα ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Φωτεινή Τσουκνίδα – Aνθουλάκη.

https://www.karditsapress.gr    6 ιουλίου 2019

Ομιλία για το αγαπητικό κλίμα στην οικογένεια στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Βαλτερού,18-5-2017 

 

 

Mε βαθιά ευγνωμοσύνη στο ζεύγος, Αλέξη Λάππα και  Ανδρονίκης Δράγου, για την τιμή να συμμετέχω με εισήγηση στο 2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Επιμορφωτικό Συνέδριο Νέων, ανάμεσα σε τόσο εκλεκτούς σεβαστούς πατέρες αλλά και επιστήμονες ομιλητές, στην  Ξάνθη από 26 έως 28 Ιουλίου 2019, αισθάνομαι την επιθυμία να καταθέσω ένα μικρό απόσπασμα της εισήγησής μου:

Μέσα στον πιο θερμό μήνα του έτους, τον μήνα της καρποφορίας, της αφθονίας του πλούτου της φύσης της χώρας μας, μπροστά σε νέες υπάρξεις, αλλά και σε όσους αισθάνονται νέοι, με θέρμη καλοκαιριού και με ζέση υπεράσπισης του φωτός, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της παράδοσης αλλά και επαναπροσδιορίζοντας τις δοκιμασίες της εποχής μας σε ευκαιρίες, προσπάθησα να συνδέσω την συστημική – υπαρξιακή ψυχοθεραπεία, με το υπαρξιακό πανηγύρι του συνεδρίου, όπως τόνισε η Νίκη Δράγου, πάνω στο εξής θέμα: "Απηλιώτης ή Ζέφυρος Άνεμος η συμπόρευση; H ευχαριστιακή δέσμευση της υπεράσπισης της συνύπαρξης, ανοικτός ορίζοντας του νέου ζευγαριού".

Ποιοι οι πόθοι, ποιά τα ιδανικά, που προσδιορίζουν το ζευγάρι του σήμερα;

Τα νέα ζευγάρια απορρίπτουν τον θεσμό του γάμου;

Tα νέα ζευγάρια δεν γνωρίζουν προς τα πού να πορευτούν;

Τα νέα ζευγάρια επιθυμούν τον γάμο; Ελεύθερη σχέση ή ελευθεριακή;

Πώς σχετίζονται συντροφικά οι νέοι σήμερα;

Τα Ομηρικά Έπη μας διδάσκουν πότε να λέμε ΟΧΙ και πότε ΝΑΙ με διαχρονική σημειολογία.

Mπορεί το ζευγάρι της σύγχρονης, μεταμοντέρνας εποχής να πει ΟΧΙ στους σύγχρονους Λωτοφάγους, στο βόλεμα, στην αποπροσωποίηση, και την κάλπικη εικονική ευδαιμονία;

Mπορεί να μπει με διάκριση και σθεναρό ΟΧΙ στην σύγχρονη Κίρκη, τόσο στην εφήμερη ευχαρίστηση όσο και στην διεκπεραίωση του παραδοσιόπληκτου στείρου καθήκοντος;

Mπορεί να υψώσει ένα αποφασιστικό όχι στον άμετρο καταναλωτισμό τόσο των υλικών αγαθών όσο και των σχέσεων;

Oι νέοι ως σύγχρονοι απόγονοι του Οδυσσέα και της Πηνελόπης θα επιθυμήσουν να υπερασπιστούν με ευχαριστιακό Ναι την υπαρξιακή συντροφική τους διαδρομή;

Απηλιώτης ή ζέφυρος αέρας ζωής για το νέο ζευγάρι η δέσμευση, αέρας λύτρωσης, η αγκαλιά που έχει φως, η συντροφική αγκαλιά που εκεί που δύει, έρχεται να ανατείλει ευγνωμοσύνη, πυρακτωμένη σκέψη ζωής;

Mονόδρομος η συνδημιουργία, η συνθρέψη;

 H διεκδίκηση της κοντινότητας, και όχι το δοσμένο του υπολογιστή, θα προσδίδει στο νέο ζευγάρι αέρα σύνδεσης, ενοποίησης στο νόημα, στην πόλη, στην γη, στον ουράνιο θόλο;

 Θα είναι ο αέρας της δέσμευσης, ύμνος της ελευθερίας του έρωτα, που θα έρθει να αξιοποιήσει τους αέρηδες των παραδοσιακών εποχών αλλά και επιπρόσθετα θα ανασυγκροτηθεί όχι απέναντι στον συντροφικό συνοδοιπόρο, αλλά στη φθορά, τοποθετώντας δυνατό ΟΧΙ σε μια «σχεσούλα» της υπάρχουσας εποχής που δεν έχει νόημα.